Utmärkelsen Female Leader Engineer tilldelas varje år en kvinnlig civilingenjörsstudent som utmärkt sig i problemlösning och sitt sätt att leda människor. Vinnaren av Female Leader Engineer får ett egendesignat traineeprogram på tre av våra partnerföretag och alla deltagare får en chans till personlig utveckling samt en nära kontakt med företagen. Årets partnerföretag är: Ericsson, Fortum, Sandvik, Scania, Skanska, SSAB och Stora Enso.

Syftet med utmärkelsen är att öka andelen kvinnor på ledande positioner i näringslivet, synliggöra kvinnliga ingenjörer som förebilder inom ledarskap samt att identifiera högpresterande kvinnliga studenter till ledarroller i framtiden.

Den 23 november utsågs Cecilia Svennberg till Female Leader Engineer 2017. Cecilia har läst industriell ekonomi vid Chalmers Tekniska Högskola med inriktning inom innovationsledning. Hon har engagerat sig i frågor gällande utbildningskvalité och har bland annat arbetat ett år som ordförande för utbildningsenheten på Chalmers Studentkår. Där representerade hon 10 000 studenter och verkade för att förbättra både utbildning och forskning.

Juryns motivering lyder:

”Årets vinnare av utmärkelsen Female Leader Engineer är, sedan barndomen, en sann altruist som alltid velat vara en positiv kraft genom att själv påverka. Hon vill göra skillnad på alla nivåer – individ till organisation.Vår vinnare är Intellektuell och varm. Hon är rolig, trygg och genomtänkt. En kvinna som visar förståelse för historiska strukturer och mönster, samtidigt som hon ifrågasätter dem och vågar stå för det hon tror på för att driva förändring. Hon ser långt bortom sig själv!”

”Jag är stolt och glad över att ha hittat tillbaka till vad som är viktigt för mig. Jag ser fram emot att välja partnerföretag utifrån vad som motiverar mig, vad som gör mig glad och utifrån det jag är duktig på” säger Cecilia Svennberg.

I år sökte mer än hundra kvinnliga civilingenjörer från, Kungliga Tekniska Högskolan, Chalmers Tekniska Högskola, Lunds Tekniska Högskola, Tekniska Högskolan vid Linköpings universitet och Luleå Tekniska Universitet. Vår rekryteringspartner TalentEye handplockade tjugo av de sökande som sedan deltog i höstens urvalsprocess. Deltagarna fick även boosta sin personliga utveckling tillsammans med vår coachingpartner Kvinnokompetensen samt att de fick chansen att uppleva exklusiva partnerdagar hos alla våra partnerföretag. I ett sista steg i urvalsprocessen utsågs tio finalister som fick presentera sig närmare för alla partnerföretag.

”Det har varit fantastiskt att få följa våra deltagare under hösten. De är enastående individer som under vår rekryteringsprocess utvecklats enormt. De företag som lyckas rekrytera våra deltagare kommer vara lyckligt lottade.”säger Ellinor Grape, projektledare för Female Leader Engineer 2017.

Årets 10 finalistern var: Cecilia Svennberg, Emma Olofsson, Emma Grundén, Maria Norberg, Sara Engardt, Sara Lundström, Sofie Borck Janeheim, Tintin Boghammar, Victoria Haraldson och Viktoria Ämting.

Årets 20 deltagare: Amanda Fagerström, Andrea Pfeffer, Axelina Flote, Cecilia Svennberg, Elin Hellmér, Emma Grundén, Emma Olofsson, Fiona Fagrell, Hanna Nilsson, Ina Djurestål, Moa Källgren, Maria Norberg, Matilda Halldén, Sofia Samuelsson, Sara Engardt, Sara Lundström, Sofie Borck Janeheim, Tintin Boghammar, Victoria Haraldson och Viktoria Ämting.

Information om vinnaren Cecilia Svennberg

Född: 1992
Skola: Chalmers Tekniska Högskola, industriell ekonomi

Kommer från: Göteborg

Ansökan till nästa års Female Leader Engineer öppnar hösten 2018.

Magent arbetar för att makten i näringslivet ska vara jämnt fördelad mellan män och kvinnor. Ett
jämställt näringsliv ökar företagens konkurrenskraft och bidrar till en bättre tillvaro för den enskilda
individen. På så sätt är vi övertygade om att ett jämställt näringsliv är ett steg på vägen till ett bättre
samhälle för oss alla.

Magent verkar genom den årliga utmärkelsen Female Leader Engineer och det kvinnliga nätverket
FLE Alumni. Magent arbetar även med att informera om möjligheterna med jämställdhet i vad vi
kallar Visionsarbetet.

Genom den årliga utmärkelsen Female Leader Engineer identifieras nyexaminerade kvinnliga
civilingenjörer med potential för ledarroller i framtiden. Urvalsprocessen syftar till att utveckla
samtliga deltagare och fungerar också som en unik mötesplats mellan unga kvinnor och svensk
industri. Vinnaren får möjligheten till ett skräddarsytt traineeprogram på tre industriföretag.

Vårt nätverk FLE Alumni består av alumner från utmärkelsen sedan 2003. Det fungerar som en
plattform för kvinnliga ingenjörer och näringslivet att träffas, inspireras och rekryteras. Alumnerna
arbetar i spridda branscher, i olika roller och utgör förebilder för både kvinnor och män.

Visionsarbetet syftar till att med kreativa och nytänkande metoder väcka debatt och utmana
förväntningar på kvinnor i karriären samt sprida kunskap i jämställdhetsfrågor. Vi producerar olika
kampanjer, filmer och medverkar i debattartiklar, föreläsningar och rundabordssamtal för att
informera om möjligheterna med jämställdhet.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *